Contactlenzen

29 november 2011

Contactlenzen kennen de problemen van kleurschifting, onscherpte en vervorming eigenlijk nauwelijks. Doordat ze op het oog zitten, in plaats van een stukje ervoor, zijn ze veel beter in staat de ooglens te corrigeren dan brillenglazen. Je kijkt altijd door het midden van de contactlens, wat het beste deel is van willekeurig welke lens.

De scherpte van contactlenzen kan wel wat variëren door droge of juist vochtige ogen. Ook als ze niet helemaal schoon zijn zie je er minder goed door.

Met lenzen kunnen tegenwoordig ook cilinderafwijkingen gecorrigeerd worden, wat vroeger een reden zou zijn een bril in plaats van contactlenzen te nemen. Ook multifocale contactlenzen zijn tegenwoordig beschikbaar, hoewel niet iedereen die prettig vindt kijken.

Verdragen van lenzen

Maar niet iedereen verdraagt ze, vooral de harde lenzen niet. Er kunnen soms medische problemen met de ogen ontstaan (infecties). Ook vindt niet iedereen het handig dat je lenzen op een speciale manier in vloeistof moet bewaren, en gaat het in- en uitnemen niet iedereen gemakkelijk af. Je moet immers met je vingers bij of op je ogen komen.

De moderne zachte contactlenzen van silicone hydrogel worden door de meeste mensen wel verdragen. Ze hoeven soms 's nachts zelfs niet uitgedaan te worden. Deze zijn echter wel wat duurder.

Van contactlenzen naar bril

Lenzen hebben qua kijken het grote voordeel dat je gewoon net zo ver op en neer en naar links en rechts kunt kijken, zonder je hoofd te bewegen, als je maar wilt. Met een bril heb je wat dat betreft veel minder vrijheid. Je beeldveld is veel minder groot, je kunt  minder opzij en op en neer kijken.

Bij multifocale brillen, of brillen met een wat minder optische kwaliteit (vaak bij dunne glazen), kun je al helemaal niet goed opzij kijken. Alleen door het midden is zo'n bril echt scherp.

Dit alles kan tegenvallen als je van contactlenzen overstapt op een bril.