Multifocale glazen

29 november 2011

Multifocale glazen hebben meerdere sterktes ingeslepen, waardoor ze zowel als leesbril als normale bril geschikt zijn. Maar hierdoor zijn er wel beperkingen aan het kijkcomfort van een multifocale bril.

Je moet door een bepaald deel van het glas heen kijken om dat waar je naar kijkt scherp te zien. Onderin zit het leesbrilgedeelte, zodat je voor dichtbij onder door het glas moet kijken. Voor verderaf moet je hoger kijken. Halverwege is er een overgang. Het kost enige tijd voor je gewend bent je ogen en hoofd zo te bewegen dat je iets scherp ziet.

Wennen aan multifocale brillenglazen

Soms kun je alleen recht vooruit scherp zien door een multifocale bril. Je kunt dus niet goed opzij door een brillenglas kijken, wat ook iets is waaraan je moet wennen. In totaal kan het enkele dagen tot weken duren voor je aan multifocale glazen gewend bent.

Er zijn verschillen in de grootte van de kijkgebieden tussen verschillende typen glazen. Bij betere kwaliteit multifocale glazen kun je meer opzij kijken. Speciaal op maat gemaakte glazen kunnen het grootste totale gezichtsveld bieden en kijken het prettigst.

De grootte van het montuur heeft een belangrijke invloed op hoe comfortabel multifocale glazen kijken. Als het montuur klein, of niet al te hoog is, moet de overgang in het brillenglas voor het gebied voor veraf kijken naar dat voor dichtbij, wel klein zijn. Dat is vermoeiender met kijken en is dus moeilijker aan te wennen.

Bij het veranderen van bril kan het met multifocale glazen best wennen zijn, als de gebieden in het brillenglas voor veraf en dichtbij anders geworden zijn.

Vervorming van het beeld

Aan de randen van brillenglazen wordt het beeld in meer of mindere mate wat uitgerekt. Omdat je bij bij multifocale glazen meer dan bij enkelvoudige glazen langs de randen van de glazen kijkt, kan deze vervorming van het beeld storend zijn. Hoe erg het is hangt af van de optische kwaliteit van de glazen. Vooral bij dunnere glazen kan het een probleem worden.

Andere benamingen

Fabrikanten gebruiken diverse benamingen in plaats van multifocaal. Zo zijn er varifocale of varifocus brillenglazen, Varilux en Variview, progressieve glazen, en meer. Behoudens verschillen in slijpwijze komt het allemaal op hetzelfde neer.

De term "progressieve glazen" is vooral in België in gebruik. Het is een vertaling van het Engelse "progressive lenses".