Fabricage van brillenglazen

23 december 2011

fabricage brillenglas onbewerktOp uitnodiging van brillenglazenfabrikant Tokai heb ik een kijkje genomen in hun productiefacilieit, om te zien hoe dit in zijn werk gaat. Het betreft hier geen massaproductie, maar slijpen van individuele kunststof glazen volgens het brilrecept van de klant. Dit gebeurt voor het grootste deel automatisch.

Hanteerbaar maken

Er wordt begonnen met dikke ronde doorzichtige blokken, waar uiteindelijk de brillenglazen uit geslepen gaan worden. Deze worden voorzien van een blauwe beschermfolie, waarna op die beschermfolie een metaalachtig blok gegoten wordt. Dat blok zorgt ervoor dat de machines hiermee de glazen die geslepen worden goed vast kunnen houden.

fabricage brillenglas transport

De blokken gaan nu in een bakje op een transportband, met de gegevens van ieder glas (het brilrecept) erbij, en een barcode, waarmee de machines het betreffende glas kunnen herkennen.

Slijpen

In de volgende stap worden de glazen geslepen. Dit gebeurt computergestuurd, met een diamantkop. Voor de multifocale glazen worden er meerdere krommingen in het brillenglas geslepen, die zowel sferisch als asferisch kunnen zijn. Bij het slijpen wordt veel vloeistof op het brillenglas gespoten, om het materiaal te koelen en slijpsel weg te voeren. De koelvloeistof wordt achteraf gefilterd om hergebruikt te worden.

slijpen brillenglasNa het slijpen gaat het glas naar een machine die automatisch meet of het geslepen glas wel aan de specificaties van de opticien voldoet. Als het niet goed is, gaat het glas terug naar de slijpmachine, om bijgeslepen te worden. Dit proces wordt herhaald tot het precies goed is.

Kleur en coatings

Na het slijpen heb je een groot rond brillenglas, dat nog een paar extra bewerkingen ondergaat.

Als het bedoeld is voor een zonnebril, wordt het in een speciale vloeistof gedoopt om het brillenglas door en door te kleuren. Door het glas op en neer te bewegen tijdens dit dopen, ontstaat een verloop, zodat de onderste helft lichter is als het bovenste deel. Sommige fabrikanten brengen overigens alleen een gekleurde coating aan.

coating brillenglazenDan worden er verschillende lagen (coatings) aangebracht om het kunststof brillenglas krasbestendiger te maken en om reflecties tegen te gaan.

In de vorm van het montuur

Het brillenglas kan hierna in de vorm van het montuur gemaakt worden. Dit is een precies werkje, dat zowel door de brillenglazenfabrikant, als door de opticien gedaan kan worden.