Coatings op brillenglazen

19 november 2017

Brillenglazen kunnen diverse coatings hebben. Er kunnen ontspiegelingslagen, een water- en vuilafstotende laag en/of een hardingslaag zijn.

Ontspiegelingslaag

bril met ontspiegelings coatingEen ontspiegelingslaag (of anti-reflectielaag) neemt niet alleen spiegelingen in het brillenglas weg waardoor anderen je ogen beter kunnen zien, maar is er vooral voor bedoeld om spiegelingen uit het beeld dat je ziet te houden. Hierdoor is het beeld meer contrastrijk, je hebt een helderder beeld. Het maakt het glas ook doorzichtiger, zodat er meer licht doorgelaten wordt.

Om beter te ontspiegelen worden meerdere lagen toegepast. Er zijn meerdere soorten coatings voor ontspiegeling, die ieder een eigen kleur hebben. De eenvoudigste ontspiegelingslagen hebben een blauwe of blauw-paarse zweem. De iets geavanceerdere zijn groenig of goudkleurig.

Water- en vuilafstotende laag

Om de water- en vuilafstootbaarheid te verbeteren is daar vaak een extra laag voor. Door vuile glazen zie je minder goed, afgezien van dat vuil de bril natuurlijk niet mooier maakt. Ontspiegelingslagen alleen maken vingerafdrukken namelijk nog eens extra goed zichtbaar.

Hardingslaag

Op kunststof glazen zit vaak een hardingslaag, om ze krasbestendiger te maken. Kunststof is niet zo hard als glas, waardoor het zonder zo'n laag na verloop van tijd dof wordt en krassen krijgt. Niet alleen is dat niet mooi, de scherpte en helderheid van het beeld gaan er ook van achteruit.

Glas is uiteindelijk trouwens nog wel beter bestand tegen krassen dan kunststof met een hardingslaag. Ook op mineraal glas kan een hardingslaag zitten, maar die is dan meer ter bescherming van de andere coatings.

Kwetsbaarheid van coatings op brillenglazen

Coatings zijn gevoelig voor temperatuursverschillen, waardoor deze beschadigd kunnen raken. De maximumtemperatuur die een coating kan verdragen is zo'n 80 °C, dus als een bril in kokend water valt (dit kan koks bijvoorbeeld overkomen) is er grote kans dat de coating dit niet overleeft. Mensen die in vriescellen werken dienen er ook rekening mee te houden dat dit problemen kan geven met de coating op brillenglazen.

Als brillenglazen met agressievere schoonmaakmiddelen worden schoongemaakt, of met heet water, kan de coatingslaag hieronder lijden. Het is dus zaak geen schoonmaakmiddel met citroen of citrus te gebruiken, en geen oplosmiddelen zoals alcohol of aceton. Ook ruwe doekjes, of doekjes waarop reeds zand of vuil zit, kunnen op termijn schade aanrichten.

Het is het best schoon te maken met koud of lauw water en zachte zeep, en een zacht doekje dat niet pluist.

Vernieuwing coating niet mogelijk

Als een coating beschadigd is geraakt, is het soms mogelijk deze in zijn geheel te verwijderen. Uw opticien kan u hierover adviseren en dit mogelijk ook doen.

Het is technisch erg moeilijk om een coating te vernieuwen. Dit, omdat machines waarmee coatings aangebracht worden alleen werken met grote ronde glazen, die nog in de vorm van het montuur gemaakt moeten worden.

Voor zover mij bekend, is het wettelijk niet toegestaan dat er na verwijdering een nieuwe coating aangebracht wordt. Helaas ben ik niet op de hoogte om welke wettelijke bepaling het hier gaat.