Contrast - helderheid

29 oktober 2009

Hoe helder het beeld is dat je door een bril ziet, is niet voor iedere bril hetzelfde. Als het minder helder is, zie je minder kleur en minder grote verschillen tussen licht en donker. Dit heet het contrast.

De helderheid wordt direct minder als het beeld minder scherp is, of als er sprake is van kleurschifting. Ook wordt het minder als er reflecties zijn of de bril niet schoon is. Reflecties worden door fabrikanten tegengegaan met een coating op de brillenglazen. Hierdoor wordt het glas meer doorzichtig en helderder.

Vooral 's nachts met autorijden kan het opvallen als het beeld niet contrastrijk genoeg is. Door de grote verschillen tussen licht en de donkere nacht, kan het dan zijn dat je niet genoeg ziet.

Foto door open raam
Foto door vies raam

Om een indruk te geven van de vermindering in contrast door een bril die niet schoon is, links een foto gemaakt door een open raam, en rechts een foto door een vies raam. Je kunt zien dat de foto rechts wat valer is, en dat er minder te zien is in de schaduwen (die niet zo donker meer zijn).

Schoonmaken

Het is goed een bril regelmatig met een geschikt schoonmaakmiddel schoon te maken, om er helder door te blijven zien. Vette vingers, regendruppels en door eten koken in de lucht zwevende olie- of vetdruppeltjes kunnen aanslag op de glazen geven. Door stof in de lucht, dat daar dan op blijft kleven, wordt de bril nog minder doorzichtig.

Kunststof glazen kunnen met koud of lauw water en een zachte zeep (zonder citrus of citroen) schoongemaakt worden. Het is beter deze niet met een oplosmiddel, zoals alcohol of aceton, te behandelen. Mineraal glas is prima met Glassex schoon te maken, maar het is dus niet veilig dit ook op kunststof te gebruiken.