Polariserende zonnebril glazen

31 maart 2010

Polariserende glazen filteren horizontale reflecties en glinstering uit het beeld. Dit kan vooral handig zijn op het water, of in de auto, als zonlicht weerkaatst op natte weggedeelten.

Vissers gebruiken zonnebrillen met polariserende glazen, omdat die het mogelijk maken om dieper in het water te kijken. Normaalgesproken maakt glinstering van de zon dit moeilijk, maar deze glazen halen die weg.

Deze brillenglazen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Grijs, groen-grijs en bruin zijn het gebruikelijkst.

Nadelen

Omdat in LCD-schermen ook polarisatie-filters zitten, kunnen er rare vlekken verschijnen op bijvoorbeeld het schermpje van een mobiele telefoon, of kan het soms zelfs moeilijk worden zo'n scherm af te lezen onder een bepaalde hoek. Dit is goed te zien aan de hand van deze foto's van een navigator:

polaroid en LCD

Bij deze navigator is het beeld door de polariserende zonnebril het helderst als de bril gedraaid is (met het hoofd schuin naar links gekanteld). Als je gewoon recht naar de navigator kijkt is het beeld al donkerder. Met de zonnebril de andere kant op gedraaid is het scherm van de navigator te donker om het nog te kunnen zien.

Vaak worden LCD-schermen zo gemaakt dat je er door een zonnebril met polariserende glazen gewoon naar kunt kijken. Dat het met de hier gefotografeerde navigator niet goed gaat, is eigenlijk niet de bedoeling.

Merken

Hoewel polariserende glazen vooral bekend zijn van het merk Polarioid, worden ze ook door andere fabrikanten van zonnebrillen aangeboden.